The Blog

- - in Συνταγές

Genius Κεμπάμπ και Λιβανέζικο Φακόρυζο με Καραμελωμένα Κρεμμύδια

Μερίδες 4-6

Υλικά

4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, χωρισμένες

600 γρ κρεμμύδια ξερά (καθαρό βάρος), κομμένα σε λεπτά μισοφέγγαρα

200 γρ φακές ψιλές

1 δαφνόφυλλο

2 κουτ. γλυκού αλάτι, χωρισμένες

200 γρ ρύζι μπασμάτι

1 κουτ. σούπας ξύδι μπαλσάμικο

1 κουτ. γλυκού ζάχαρη

1 κουτ. γλυκού κύμινο

1/2 κουτ. γλυκού κόλιανδρος ξερός

1/4 κουτ. γλυκού μπαχάρι

1/4 κουτ. γλυκού κανέλα

1-2 συσκευασίες Genius Κεμπάμπ

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά, χωρίς όμως να κάψει πολύ! Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε καλά για ένα λεπτό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας συχνά για 5 λεπτά. Χαμηλώνουμε ξανά σε μέτρια και αφήνουμε τα κρεμμύδια για άλλα 40 λεπτά περίπου ανακατεύοντας ανα διαστήματα, μέχρι να σκουρύνουν πολύ σε χρώμα και να γίνουν κολλώδη.

Στο μεταξύ βράζουμε νερό σε μια μέτρια κατσαρόλα, προσθέτουμε μια κουταλιά γλυκού αλάτι και το δαφνόφυλλο, και ρίχνουμε τις φακές. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή και αφήνουμε τις φακές να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν αλλά να κρατάνε στο δόντι, περίπου 20 λεπτά. 

Ελέγχουμε τις οδηγίες μαγειρέματος του ρυζιού, και όταν τελειώσει το βράσιμο της φακής τη σουρώνουμε κρατώντας όσο νερό χρειάζεται το ρύζι μας. Αφήνουμε τις φακές στην άκρη, επιστρέφουμε το νερό τους στην κατσαρόλα στην απαιτούμενη ποσότητα (δεν μας πειράζει που είναι καφέ) και όταν πάρει βράση ρίχνουμε το ρύζι. Συνεχίζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του ρυζιού.

Όταν είναι έτοιμα τα κρεμμύδια τα σβήνουμε με το μπαλσάμικο και ρίχνουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε και αφαιρούμε λίγα κρεμμύδια για τη γαρνιτούρα. Ρίχνουμε στο τηγάνι τις υπόλοιπες 2 κουταλιές ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά, ανακατεύουμε λίγα δευτερόλεπτα να μοσχομυρίσουν και προσθέτουμε τις σουρωμένες φακές, το βρασμένο ρύζι και το υπόλοιπο αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Ψήνουμε τα κεμπάμπ σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σερβίρουμε το φακόρυζο με τα έξτρα κρεμμύδια για γαρνιτούρα και τα κεμπάμπ.

Tip -> Κανονικά στο στο λιβανέζικο αυτό πιάτο το ρύζι και οι φακές μαγειρεύονται μαζί στο ίδιο νερό. Επειδή όμως τα ρύζια ανάλογα με τον τύπο τους έχουν διαφορετικούς χρόνους βρασμού και απαιτήσεις σε νερό, με τον τρόπο αυτό το ρύζι παίρνει την νοστιμιά των οσπρίων από το νερό τους χωρίς να ρισκάρουμε να γίνει λάθος στο βράσιμό του.

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο